238bin Adaya Üniversite için İkinci Şans
238bin Adaya Üniversite için İkinci Şans

Üniversitelere ek yerleştirme dönemi başladı. Bu yıl açık öğretim dahil, boş kontenjan sayısı 238 bin 217. Türk dilinde 3 bin, hemşirelikte 931, okulöncesinde 807, ilahiyatta 653, hukukta 328 ve psikolojik danışmanlıkta 368 adaya üniversiteli olma şansı var.

Üniversite hayalini ilk tercihte yakalayamayan adaylar için ikinci bir şans olan ek yerleştirme dönemi başladı. Kazandığı fakülteye kayıt yaptırmayan öğrenciler, yeni açılan bölümler ve açık öğretim programlarıyla birlikte boş kontenjan sayısı bu yıl 238 bin 217 oldu. Ek yerleştirme işlemleri 30 Eylül’de son bulacak. Adaylar 30 tercihte bulunabilecek.

İlk yerleştirmenin ardından üniversitelerde 109 bin 189 kontenjan boş kalmıştı. Kazandığı bölüme kayıt yaptırmayan 74 bin 667 öğrenci ve üniversitelerde yeni açılan 17 bin 128 kişilik bölümlerle beraber 238 bin 217 aday için yeniden üniversiteli olma umudu doğdu. Boş kontenjan kılavuzu, geçtiğimiz günlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlandı. Buna göre tıp fakültelerinde 57, hukukta 328, ilahiyatta ise 653 kontenjan açığı bulunuyor. Ek yerleştirmeden, bu yıl hiçbir üniversiteye kayıt hakkı kazanamamış veya açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş adaylar başvurabilecek. İlk yerleştirmelere göre 4 yıllık fakülteler ya da 2 yıllık meslek yüksekokullarından herhangi bir yeri kazananlar, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın yararlanamayacak. Ancak açık öğretim fakültesinin kontenjan sınırı olmayan bölümünü kazananlar ve özel yetenek sınavı ile yerleşenler isterlerse ek yerleştirmeden faydalanabilecek.

Ek yerleştirmede bilinçsiz tercih yapmaktan kaçınmak gerektiği uyarısı yapan FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Adaylar kesinlikle okumayacakları, bilgi sahibi olmadıkları yerleri tercih etmemeli. Danışmanlarından bilgi alarak tercih yapmalı. Liste hazırlamadan önce her aday kendisine, ‘bu bölümü kazansam okur muyum?’ sorusunu sormalı. Gitmeyecekleri bölümleri yazmamalı. Bir de tercih ettiği bölümün özel şartlarını taşımayan adaylar, ÖSYM tarafından yerleştirilse dahi kayıt yaptıramayacak. Bu yüzden programların özel şartları muhakkak okunmalı.”

30 Eylül Pazartesi saat 23.59’a kadar sürecek olan ek yerleştirme başvuruları, internet üzerinden veya başvuru merkezleri aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru merkezleri, resmi iş günü ve saatleri içinde 3 lira karşılığında hizmet verecek. İnternet üzerinden işlem yapmak isteyenler ise https://ais.osym.gov.tr/ adresinden forma ulaşabilecek.

Tercih yapacak öğrencinin puanının istediği programın taban puanına eşit veya fazla olması gerekiyor. Taban puanı oluşmamış bölümler için öğrencinin ilgili puan türünde baraj puanı almış olması yeterli. Merkezi yerleştirmede örgün bir lisans programına giren ve açık öğretim fakültelerinde kontenjan sınırlaması olan bölümlere yerleşenler, kontenjan sınırlaması olmayan ön lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olanlar, ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

Yeni Bölümler Umut Vaad Ediyor

Çok tercih edilen üniversitelerden Boğaziçi’nde 22, Koç’ta 42, Sabancı’da 16 ve Galatasaray’da ise 11 boş kontenjan var. Türkiye’de ilk kez bu yıl Gaziantep Üniversitesi’nde açılan optik ve akustik mühendisliği bölümü 31 kişi alacak. Bu bölümden mezun olanlar, teknolojik cihazların üretildiği fabrikalarda, iletişimle ilgili şirketlerde, emniyet ve savunma sanayiinde çalışabilecek. Yeni açılan bölümlerden biri de Acıbadem Üniversitesi’nde. Beslenme ve diyetetik bölümüne 40 öğrenci alınacak. Bahçeşehir de bu yıl 30 kişilik çocuk gelişimi bölümü açtı. Fatih Üniversitesi’nin yeni bölümü mimarlıkta ise 55 adaya yer var. Bazı devlet üniversitelerindeki kontenjan sayıları şöyle:

Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği: 206

Aksaray Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri: 84

Bülent Ecevit Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık: 82

Afyon Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı: 62

Uşak Üniversitesi Nanoteknoloji Mühendisliği: 31

Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Edebiyatı: 21

 

26/09/2013

Bu haber 8969 kişi tarafından okundu.

Okuyucu Yorumları
Haber Gönderin

LiberalGazete.com basın özgürlüğünün yaygınlaşması, var olan tüm düşüncelerin siyasi temsilcilerini kamuoyuna taşımayı amaç edinmiştir.

liberalgazete.com'un ticari bir faaliyeti yoktur.

  • bilgi@liberalgazete.com

KÜNYE

Yazar Olmak İstiyorum
Yazar Girişi
Üye Girişi
Üye Ol

E-Bülten Kayıt

Haberlerden anında haberdar olun!


Copyright © 2020 www.liberalgazete.com | Tüm hakları saklıdır.